2-area-a-wa3-area-a-wa4-waterfront-centreport-stanboul4bridge-finalimg_7389img_7392img_7403park-final
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

CentrePort Redevelopment Master Plan
Centreport, Wellington, Aotearoa New Zealand

Project Team


Landscape Architect : Wraight + Associates
Architecture : Studio of Pacific Architecture
Illustration : Stantiall Studio
Client : Centreport Wellington Limited
Project Status: Completed

Project Summary:


The Centreport master plan has set in train a development strategy through which existing port land in Wellington can be re-integrated into the urban fabric of the city’s CBD fringe. The plan encompasses approximately 6.5 hectares of land, promoting diverse programmatic uses from business, retail and port facilities to recreational parks. Three phases of the development have been built to date, Statistics New Zealand building, Bank of New Zealand head quarters and customs house.

The master plan harnesses the port’s existing infrastructure to provide a network of permeable streets and open spaces that knit into the adjacent CBD grid with a pedestrian friendly focus. Characterised by generously-scaled, densely planted streets, the development presents a highly visible example of urban design that provides both amenity and functionality.

The site is formally structured by robust urban elements, reflective of its large-scale port environment.
A modest palette of concrete, asphalt and stone provides the canvas upon which port-inspired street furniture, avenues of street trees and mass planted linear rain gardens feature. At the heart of the development pocket parks provide sheltered open space with integrated storage for irrigation water harvested from rooftops.