TH_01TH_04TH_10
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Torea House



Project Team:


Landscape Architect: Wraight + Associates
Architect: Tennent + Brown Architects

Project Summary:


Set on a former apple orchard above an estuary, this sloping property was sculpted into three terraces that descend towards the bay. These were left largely un-planted so as not to obscure the view from the house.

Wā worked very closely with the architects from the outset, determining how the built structure would work with the planting. The building is set well below the ridge line to disguise its presence in the landscape. The landscape extends the folded language of the architecture and distinctive roof plane. The garden was created by terracing and shaping, both vertically and horizontally, with subtle gullies and ridges wrinkling an otherwise even slope. The terraces were arranged to connect to the long views and offer more north-facing building sites.

Both native and exotic planting was used to reflect the character and diversity of the broader landscape. Large trees were sited to run across the property, dense planting on the slopes provides bank stability and the grassed terraces afford views across the estuary and across the bay.