hub_02hub_01hub_05hub_04hub_07hub_03hub_08hub_06
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

The Hub
Victoria University, Wellington


Project Team:


Landscape Architect: Wraight + Associates
Architect: Athfield Architects, Architectus
Structural Engineer: Dunning Thornton
Status: Completed 2013


Project Summary:


The landscape design of the external spaces of the Campus Hub acts to enrich this new social heart to the Kelburn campus. The Plaza is a key destination space that is supported by
consolidated student services, student facilities and the informal learning spaces of the Hub. The positioning and alignment of landscape elements and materials generates a clarity of
space and form.

The landscape design recognises the importance of this space as central principle circulation space to the east side of Kelburn Parade and creates generous, high-quality gathering and
circulation. It also acts to create the “Great Room” a central space, based on the traditional Quad, an environment that is suitable for large gatherings and events edged with activity.
From the West, the landscape performs a transitional role, whereby the Gully environment of the Gate 3 entry is drawn up to the uncomplicated clean plateau space of the new Quad.

This entry is reconfigured to provide at grade shared access for pedestrians and the occasional vehicle. Shallow horse steps on north side of entry access provide for a pedestrian only access,
parallel to an asphalt shared access ramp. A flexible multi -use space quad (i.e. catering for a range of user groups/ sizes/ – everyday through to event mode), concentrations of detailing at Plaza edges provides seating and gathering opportunities.