spyvalley01spyvalley02spyvalley03spyvalley04spyvalley_conceptsketch
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Spy Valley Winery

Marlborough, Aotearoa New Zealand

Project Team

Landscape Architect :  Wraight + Associates
Architect :  Tennant Bevan Slessor
Client :  Spy Valley Wineries
Project Status: Completed

The wider landscape of the Waihopai “Spy” Valley is vast and elemental; a wide plain defined by two distinctive ridgeline systems, one blue and one brown. The site’s immediate context is one of horticultural ordering against the industrial nature of the vineyard architecture.

Project Objectives

  • Create a high value, highly visible public entry to the winery’s commercial operation (tasting room).
  • Provide onsite car parking.
  • Provide outdoor seating area and spill-out space.

Key features

  • A coordinated sequence of experience: the approach from the distant to the local; the arrival; the entry and the tasting.
  • A distinctive landscape character and structure that references the horticultural context of the site and reinforces its natural assets.
  • The landscape geometry is one of uncomplicated but definitive lines that work with the repetition of the horticultural landscape and industrial functions of the winery buildings.

Sustainability

  • Bio-retention treatment of site generated storm water run-off.
  • Roof-runoff from the building is collected and conveyed to a water feature adjacent the building’s entry.
  • Overflow from the water feature is carried through a series of linear gravel channels from where it is discharge into the adjacent stream. The linear planted channels are a three-dimensional expression of the winery’s graphic identity and brand.

Awards

Silver Award NZILA for commercial/industrial/institutional design – 2006